www.pravoslavno-hriscanstvo.com

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету

петак, 25. март 2011.

Предговор књиге `Дарвинова црна кутија`, др Маjкл Бихи




ИЗВИЊЕЊЕ ЗБОГ ДЕТАЉА

Пре неколико година Деда Мраз је за Божић мом најстаријем сину поклонио трицикл. Нажалост, обзиром да је веома заузет, Деда Мраз није имао времена да га извади из кутије и састави пре него што је кренуо даље. Задатак је остао тати. Извадио сам делове из кутије, отворио упутство за састављање, и уздахнуо. Састојало се од шест детаљних страна: разврстајте осам различитих типова завртања, убаците два шрафа од 4 центиметра кроз ручицу у осовину, закачите осовину кроз четвртасти отвор за труп бицикла, и тако даље. Нисам желео да читам упутства, јер сам знао да се она не могу прегледати на брзину као дневне новине - суштина и јесте у детаљима. Ипак сам заврнуо рукаве и почео да радим. Након неколико часова, трицикл је био састављен. Током процеса заиста сам прочитао сваку инструкцију у књижици неколико пута и обавио прецизне радње које је упутство захтевало.
Моја одбојност према упутствима је, изгледа, раширена. Иако већина домаћинстава има видео-рекордер, већина људи не уме да их програмира. Ова технолошка чуда долазе са комплетним упутством за руковање, али сама помисао на досадно проучавање сваке реченице књижице наводи већину људи да повери посао најближем десетогодишњаку.
Нажалост, велики део биохемије је као књижица упутстава, у смислу да је значај у детаљима. Студент биохемије који само прелети уџбеник провешће сасвим сигурно велики део следећег испита зурећи у таваницу док му грашке зноја клизе низ чело. Прегледање уџбеника на брзину не припрема студента за питања као што су „Детаљно објасните механизам хидролизе пептидне везе трипсином, обраћајући нарочиту пажњу на улогу прелазног стања енергије везе". Иако постоје општи принципи биохемије који помажу смртнику да разуме општу слику хемије живота, општи принципи вас могу упутити само дотле. Инжењерска диплома не замењује књижицу са упутством за састављање трицикла, нити вам директно помаже да програмирате видео-рекордер.
Многи људи су, нажалост, веома свесни ситничавости биохемије. Људи који пате од анемије српастих ћелија, трпећи велики бол током свог скраћеног живота, свесни су значаја ситних детаља који су променили једну од 146 аминокиселина у једној од десетина хиљада беланчевина у њиховом телу. Родитељи деце која умиру од Тај- Сашове болести, или цистичне фиброзе, или пате од дијабетеса, или хемофилије, знају више него што желе о значају биохемијских детаља.
Према томе, као писац који жели да људи прочитају његово дело, у недоумици сам - људи мрзе да читају детаље, а ипак се прича о утицају биохемије на теорију еволуције у потпуности ослања на детаље. Према томе, морам да напишем књигу какву људи не воле да читају како бих пренео идеје. Свеједно, сложеност се мора искусити да би се ценила. Због тога, пажљиви читаоче, молим за стрпљење: у овој књизи биће пуно детаља.
Књига је подељена на три дела. У Првом делу се налазе одређене основе и приказује се зашто се о еволуцији сада мора расправљати на молекуларном нивоу - у домену биохемије. Овај део углавном не садржи техничке детаље, иако се неки провлаче током расправе о оку. Други део садржи поглавља са примерима, што је најсложеније. Трећи део представља расправу о импликацијама биохемијских открића.
Према томе, тешка материја је у великој мери ограничена на Други део. Међутим, у том делу слободно користим поређења са познатим, свакодневним предметима како бих пренео своје идеје, а чак су и у том делу детаљни описи биохемијских система сведени на најмању могућу меру. Одељци који садрже највише детаља - богати сложеним техничким називима - одвојени су од обичног текста знаком. Неки читаоци ће можда одмах прећи на Други део. Међутим, други ће можда желети да само летимично прелете тај део или чак да прескоче неке одељке, а да се затим врате када буду спремни да усвоје висе. За оне који желе дубље разумевање биохемије, саставио сам додатак који износи неке опште биохемијске принципе. Охрабрујем оне који желе све појединости, да прочитају уводни текст из биохемије у некој библиотеци.


Нема коментара:

Постави коментар